{ "title": "Çengelli Solucan", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Cengelli-Solucan-89517.jpg", "date": "19.01.2024 11:50:19", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Çengelli Solucan, İnsanların ince bağırsağında olan bir hastalığa sebep olur. Antilostoma duodenale ve nekator amerikanus olarak bilinen hastalıklar insanlarda olan çengelli solucan rahatsızlığıdır. Bu solucanların kurtçul olanları insanların bağırsaklarının içinde düzgün bir yol izleyerek yer değiştirirler ve bu yer değişimi sırasında belli rahatsızlıklara ve belirtilere sebep olurlar.

Çengelli Solucan Özellikleri Nelerdir?

Döllenmiş olan solucan yumurtaları insanın dışkısının içinde dışarı atılırlar. Bundan dışarı atılan kurtçuklar organik madde artıkları ile beslenirler. Bu kurtçukların olduğu yerdeki topraklara çıplak ayakla gezen insanların ayak derisinden insanın bedenine geçerler. İnsanın içine giriş yeri çoğunlukla ayak parmaklarındaki deridir. Kurtçuk oralardan kan dolaşımına geçer ve kan yolu ile de sağ kalbe, oradan da akciğere daha sonra da soluk borusu yoluyla gırtlağa ve daha sonra da yutağa giderler.

Çengeli solucan yani kurtçuklar daha sonra hasta olan kişi tarafından yutularak yemek borusu tarafından mideye, daha sonra da bağırsağa geçer. Bağırsağa geçen kurtçuklar oraya yapışırlar. Kurtçuğun insan bedenine ilk geldiği yer olan ayak parmakları arasındaki deri kısmında çok güçlü bir kaşıntı olur. Bunala beraber olarak da şişlik, deride kızarma, ürtiker gibi bazı değişiklikler olabilir. Bu, kurtçuğa karşı beli olan alerjiye bağlı olabilir. Kurtçuklar akciğerden giderken akciğerde kanamalara sebep olabilirler, öksürük, zatürre ve kanlı balgam, bazı vakalarda ise kurtçuğun akciğerdeki gidişine bağlı olarak olabilir. İnce bağırsağa olan kurtçuklar orada gelişerek erişkin bir hal alırlar.

Çengelli solucan olgun bağırsak solucanları çengelleriyle bağırsak borusuna yapışırlar. Buralara zarar vererek kanamaya sebep olur ve bu kanı içerek beslenirler. Bazı hasta olan kişilerde bir günde yaklaşık on beş yada-yirmi kez çok sulu ve sarı renkli ishal olabilirler. Hasta olan kişilerin çoğunda buna bağlı olarak çarpıntı kansızlık, nefes darlığı gibi rahatsızlıklar olabilir. Hasta olan çocukların gelişmeleri durur. Hasta olan kişilerin dışkısından test yapılırsa solucana ait yumurtaların görülse kesin teşhis konulur. Tedavisin de Be-fenyum Hidroksi Naftoat ve Etilen Tetra Klorür, Pirantel Pamoat ve Mebendazol isimli ilaçlar kullanılabilirler.
" } ] }