{ "title": "Domuz Solucanı", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Domuz-Solucani-36386.jpg", "date": "20.01.2024 22:22:11", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Domuz solucanı; özellikle sıçan ve domuzlarda çok fazla görülmektedir. Aynı zamanda ayı, domuz, sıçan ve insanların kaslarında kistler içerisinde kıvrık şeklinde ve boyları 1,5 mm uzunluğunda olan canlılardır. İnsanlara bulaşması ise kistlenmiş enfektif larvaları içeren çiğ veya az pişmiş domuz ve ayı etinin yenmesi sonucunda bulaşmaktadır. Ülkemizde yaygın olmamakla beraber dünyada oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Domuz eti tüketen ülkelerde çok sık görülmektedir.

Domuz solucanı belirtileri ve nasıl teşhis edilir?

Domuz solucanı; beyin, kalp, göz, akciğer, cilt altı ve kaslarda kist oluşumuna sebep olmaktadırlar. Domuz solucanı bulunan yetişkinler ve çocuklarda bulunan kişiler yeterli derecede hijyene dikkat etmezler ise dışkılama sonrası makat bölgesindeki yumurtaları ağız yolu alarak yutarlar. Bu yumurtalar daha sonra bağırsaklara ulaşarak larvalardan çıkarak bazı dokulara ulaşarak kistler meydana getirirler. Eğer bu larvalar beyine kadar ulaşırlarsa epileptik vakalara sebep olmaktadır veya diğer sinirsel nedenler meydana getirirler. Bu yüzden çok tehlikeli ve hemen tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Nadiren karın üst bölgesinde ağrı, ishal, bulantı ve kilo kaybı görülmektedir. Bazı durumlarda safra kanallarında ve pankreas kanalında tıkanıklığa sebep olmaktadır.

Domuz solucanı teşhisi dışkıda larva ve yumurtaların görülmesi ile tanı konulmaktadır. Özellikle dışkıda hareketli canlılar görülmektedir. Aynı zamanda radyolojik incelemeler sonucunda da kistler görülmektedir. Cilt altında meydana gelen şişliklerden alınan biyopsi ile tanı da konulmaktadır.

Domuz solucanı tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi uygulaması sadece tek doz niclosamide kullanılmaktadır. Kist oluşumlarında ise cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi müdahale ile kistler temizlenerek tedavi yapılmaktadır.

Domuz solucanı rahatsızlığı olan kişilerin hijyene çok dikkat etmesi gerekir. Etlerin tamamen pişmiş olmasına ve az pişmiş et yenmemesine özen gösterilmelidir. Mutlaka eller tuvaletten sonra ve yemeklerden önce yıkanmalı ve temiz tutulmadır. Hatta tırnaklar her gün fırçalanmalıdır. Tırnakların kesilmesi ve kısa tutulması gerekir. Gecelik, eldiven ve pijama gibi özel eşyalar yüksek sıcaklıkta yıkanması gerekmektedir.
" } ] }