{ "title": "Evde Solucan Gübresi Üretimi", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Evde-Solucan-Gubresi-Uretimi-29529.jpg", "date": "21.01.2024 00:37:59", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Evde Solucan Gübresi Üretimi, evde biriken organik atıklar ile beslenen solucanlar hem üreme yöntemi ile çoğalırlar hem de bu sayede solucan gübresi elde edilmiş olur. Atık ürünlerin değerlendirilmesi sayesinde ancak bu kadar değerli bir gübre elde edilebilir. Siyah altın olarak bilinen solucan gübresi evde de kolay bir şekilde üretilebilmektedir. Evde solucan gübresi üretimi vermikompost adını alır. Solucanların organik maddeleri sindirimlerindeki enzimler ve salgılar sayesinde parçalamaları ve dışkı olarak dışarı atmaları ile elde edilen solucan gübresi bazı püf noktalar ile kolaylıkla üretilebilir.

Evde solucan gübresi üretimi nasıl yapılır?

Evde solucan gübresi üretimi için ilk olarak uygun bir yer belirlemelisiniz. Evde solucan gübresi üretimi, üretimin hacmine göre sizin belirleyeceğiniz plastik kaplarda dahi yapılabilir. Vermikültür ve vermikompost üretimi çok basit metotlara sahiptir ve karışık bir alt yapı gerektirmez. Yatırım maliyetlerinizde inanılmaz derecede minimum seviyelerde olacaktır.

Ayrıca evde solucan gübresi üretimi ile kendinizi büyük ölçekli bir firma sahibi olarak bulabilmenizde oldukça kolaydır. Ev tipi solucan gübresi üreticileri genelde bu işe hobi olarak başlasalar da sonrasında kendilerini inanılmaz derecede geliştirebilirler.

Evde solucan gübresi üretimin çok sayıda alıcısı da bulunmaktadır. Başta organik ürün yetiştirenler olmak üzere, hastaneler, okullar, hayvan atıklarını değerlendirmek isteyen çiftçiler, kâğıt ve karton fabrikaları, gıda işleyicileri vermikompost için en uygun pazarlardır.

Organik atıkların bulunduğu her türlü alan solucan gübresi için uygun alandır. Evde solucan gübresi üretimi için en önemli şey solucan yataklarının hazırlanmasıdır. Bu ise çok basit bir uygulamadır. Plastik ve iç yüzeyi geniş olan bir kabın içerisine yani en alt tabanına kalın bir mukavva serilir. Mukavvanın üzerine ise renksiz gazete parçaları kırpılarak koyulur. Daha sonra 3-4 avuç toprak tekrar kırpılmış gazete parçaları ile karıştırılır ve serilir. Şu anda uygun bir solucan yatağı oluşturmuş oldunuz. Burada gazete kâğıtlarının özellikle renksiz olmasına özen göstermelisiniz. Uygun oranda nem koşulu için mutlaka hafif bir şekilde nemlendirme yapmak gerekir. Fazla ıslaklık da koku yapabilmektedir.

Son aşamada ise uygun besin malzemeleri çok küçük parçalar haline getirilerek solucan yatağının en süt kısmına bastırılmadan yerleştirilir. Artık solucanlar yataklarına yerleştirilebilir. Ortam karanlık olmalıdır. Solucanlar gün ışığından hoşlanmazlar. Devamlı nemlendirilen yataklar için uygun sıcaklık 20-25 derece olmalıdır. Besin maddeleri bitmeden yenisi eklenmemelidir.

Kısa bir süre içerisinde kâğıtlar dahil hazırlamış olduğunuz solucan yatağının siyah gübreye dönüşmüş olduğunu göreceksiniz. Evde solucan gübresi üretimi sayesinde elde etmiş olduğunuz solucan gübresi hasadını elinizle toplayabilirsiniz. Kimyasal atık içermediği için teninize herhangi bir zarar vermez. Solucan gübresi toplanmadan önce yeni yatak hazırlanmalı ve solucanlar yeni yatağa aktarılmalıdır.

" } ] }