{ "title": "Kaliforniya Solucanı Üretimi", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Kaliforniya-Solucani-Uretimi-58476.png", "date": "20.01.2024 12:07:42", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Kaliforniya solucanı üretimi: Kırmızı kaliforniya solucanı, ismini koyu kırmızı olan renginden alır. Diğer solucanlara göre daha küçük olup daha hızlı hareket ederler. Ticari amaçla üretilen bir cins olduğundan sıradan toprak solucanlarına göre daha dirençli yapıları vardır. Hızlarını artırmak ve toprak da bulunan binlerce zararlı bakteriden kendini korumak için sölom adı verilen bir sıvı üretirler. Bu sıvıyı sindirim sistemlerinde de kullanarak daha değerli dışkılama yaparlar, yediklerinin %90 nı dışkı olur. Oldukça oburdurlar. Toprağı organik maddelerce zenginleştirirler. Toprakların kimyasallar yüzünden verimsiz hale geldiği şu günlerde, kaliforniya solucanları sayesinde tarım alanlarını yeniden kazanmak mümkün hale gelmiştir. Özellikle apartman ortamlarında ya da kısıtlı alanlarda oturanlar için kaliforniya solucanını yetiştirme kapları vardır.

Kaliforniya solucanlarına verilebilecek besinler
Kaliforniya solucanlarına asla verilmeyecek gıdalar
Solucanların sıcaklık ortamları önemlidir çok sıcak ve çok soğuk ortamlar uygun değildir. Çok soğuk ortamda uykuya meyilli olurlar eğer sıcaklık sıfıra yaklaşmışsa ölürler. Doğrudan ışık aldıkları zamanda kısa sürede ölürler. Uygun şartlar sağlanırsa 5 yıl yaşarlar. 20 derece solucanların üremesi için ideal sıcaklıktır.

Kaliforniya solucanı üretimi nasıl yapılır?

Solucanlar çift cinsiyetlidir hem sperm hem de yumurta hücresi üretirler. Çoğalmaları için çiftleşmeleri gerekir. Her bir solucan günde ortalama 1500 yumurta (Koza) bırakır. 5-7 günde kozalar içerisine bıraktıkları yumurtalarla çoğalırlar. Her kozada yaklaşık 1-21 adet solucan yumurtası bulunur.

Türkiye'nin en büyük solucan üretim çiftliği Aydın ilinin Efeler ilçesi Kardeş köy mahallesinde kurulmuştur.
" } ] }