{ "title": "Kırmızı Kaliforniya Solucanı", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Kirmizi-Kaliforniya-Solucani-19118.jpg", "date": "21.01.2024 08:37:36", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Kırmızı Kaliforniya Solucanı, halkalı solucanlar familyasından birisi olan kırmızı kaliforniya solucanı toprak solucanı türlerindendir. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve dünyanın birçok değişik yörelerinde, özellikle bataklıklar ve göletler olmak üzere sığ kıyılarda ve çamurlu bölgelerde yaşamlarını sürdürürler. Kırmızı Kaliforniya solucanının diğer solucan türlerine göre doğasındaki farklılık, vücut yapıları ve vücut ölçüleridir.

Kırmızı Kaliforniya solucanı vücut ölçüleri olarak uzunluğu 2.5-10.5 cm, kalınlığı ise 0.5- 0.75 cm arasında değişkenlik gösterir. Kırmızı Kaliforniya solucanının ön baş kısmı daha kalın, güçlü, kaslı ve turuncu renkte, arka kuyruk kısmı daha ince ve zayıf olup, baş kısmının uç tarafında ağzı, kuyruk kısmı bölgesinin sonunda ise rektum vardır. Yetişkin bir solucanın ağırlığı ise 0.24-1.4 gram arasında değişmektedir. Vücut ağırlığının yüzde 55'i kadar gübre üretebilme özelliği bulunur. Kırmızı Kaliforniya solucanları ısı değeri olarak 40°C'yi geçmeyen sıcaklıklarda ve her çeşit toprakta yaşayabilme özelliğine sahiptir. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için gereken en düşük sıcaklık değeri 0°C olup, ortalama olarak 20°C solucanların üremeleri için en uygun sıcaklıktır.

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Özellikleri Nelerdir?
Kırmızı Kaliforniya solucanı düzgün dairesel halkalar halinde bölümleri olan, kırmızıya yakın, yarı saydam ve esnek bir vücut yapısına sahiptir. Vücutlarında iskelet yapısı bulunmayan solucanlara, vücutlarının içerisinde bulunan sıvı biçim ve destek verir. Yetişkin solucanlarda boğum sayısı ortalama 95- 105 arasında değişkenlik gösterir. Vücudunun ön tarafında bulunan boğumlar daha büyüktür ve renkleri parlak kırmızı veya turuncuya yakın kırmızıdır. Boğum araları renk verici maddenin eksikliğinden dolayı özellikle kuyruk kısımları halkalı bir görünüme sahiptir. Daha genç solucanlar ise boğumlar arasında renk verici madden birikiminin yoğun olmasından dolayı daha koyu renkli görünüme sahiptir.

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Beslenmesi

Kırmızı Kaliforniya solucanı genel olarak saman, ot ve büyük baş hayvan gibi çeşitli atıkların geri dönüşüm tesislerinde işlenmesi ile elde edilen gübrelerin, belirli oranlarda karıştırılması ile oluşan bir tür mama ile beslenirler. Solucanlara verilecek bu mamalar mayalanma sürecinden geçmiş ve dağılmış olmalıdır. Solucanlar verilen gıdaların asit içermesine karşı oldukça duyarlıdırlar. Bu nedenle pH seviyesi uygun ahır gübresi, solucanların beslenmesi için en uygun besindir.

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Gelişmesi

Kırmızı kaliforniya solucanı çift cinsiyete sahiptir ve hem sperm hem de yumurta üretir. Karın kısmının ön tarafında bulunan 9- 12. Boğumları arasında erkek ve dişi üreme organı deliği vardır. Erkeklik organı gözenekleri kıl gibi olup, dişilik organı ise sırt bölgesine yakındır fakat üreyebilmesi için birbirleriyle çiftleşmesi gerekir. Her bir kozanın içerisinde yaklaşık olarak 1- 21 adet arasında solucan yumurtası bulunur. Solucan yavruların uzunluklar kozadan çıktıkları anda görünüşleri genel olarak ince bir iplik parçasına benzerler ve sadece açık kırmızı renkte sırt omurgaları ile fark edilebilirler. Ortalama olarak 60 gün içerisinde yetişkin hale gelirler. Koza yapmaya ise uygun ortam sağlandığında 2.5 ile 3. Ay arasında olup, mayıs ayı başlarından temmuz ayı sonuna kadarki dönemde her bir solucan 17- 25 kadar koza bırakabilmektedir. Erişkin bir 100 adet solucan 90 ile 120 günün sonunda nüfuslarını 20-28 katına çıkarabilir.

Normal bir toprakta solucan oranı ortalama olarak m² de 100 adet olduğu saptanmıştır. Bu solucanlar yaz sezonu süresince toprağın kabarmasını ve havalanmasını sağlarlar. Solucanlar gün boyu kendi ağırlıklarına yakın besini sindirim sistemlerinden geçirerek dışarı bırakırlar. Bu süre içerisinde toprağın içerisinde dağınık halde bulunan organik maddeleri de yemelerinden dolayı toprağı organik madde bakımından zenginleştirirler.

" } ] }