{ "title": "Kırmızı Solucan Yetiştiriciliği", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Kirmizi-Solucan-Yetistiriciligi-69628.jpg", "date": "21.01.2024 14:41:11", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kırmızı solucan yetiştiriciliği ülkemizde çok sevilen ve yapılan bir iş değildir. Aslında çok ciddi miktarlarda kar elde edilebilen bu iş için biraz uğraş verildiği zaman ticari açıdan büyük bir gelişme sağlanabilir. Özellikle ülkemizde yok denecek kadar az olan bu iş için çok olumlu sonuçlar elde edilebilir. Kırmızı solucan yetiştiriciliği, kırmızı solucanların normal bir şekilde beslenmeleri ile elde edilen gübrelerin satışı amacı ile yapılmaktadır. Bu gübreler maddi olarak diğer birçok gübreye göre oldukça iyi miktarlara satılabilir. Bitkilerin gelişimi ve korunması açısından ciddi faydaları bulunan bu gübreler için bazı insanlar evlerinde bile kırmızı solucan yetiştiriciliği işini yapmaktadır. Her ne kadar ticari amaçlarla olmasa bile yetiştiren kişinin kendi bitkileri için ciddi faydalar elde edilmektedir.

Kırmızı solucan yetiştiriciliği yöntemleri nelerdir?

Genellikle tek yöntemle yetiştirilen bu solucanlar için açık ya da kapalı kasalar kullanılmaktadır. Açık ve birbirine paralel uzun kasalarla yapılan bu solucan yetiştiriciliğinde kasların altı delikli yapılardadır. Solucanların kasa içerisinde yaşaması ile ve bu yaşamları sırasındaki hareketleri nedeni ile deliklerden gübreler yere dökülmektedir. Bu dökülen gübreler ise güneş yardımı ile kurutularak paketlenmektedir. En önemli yöntem kasa yöntemidir. Aynı şekilde siz de evinizin balkonunda bir kasa yaparak altına küçük delikler açabilirsiniz. Bu şekilde gübreler alt kısımlarda dökülecektir ve siz de evsel artıklarla solucanları besleyebileceksiniz.
Kırmızı solucan yetiştiriciliğinde besleme nasıldır?

Bu solucanların beslenmesi için normalde büyük baş hayvan dışkıları kullanılmaktadır. Ancak birçok kişi güneşte ve yağmur altında kalmış olan yanmış gübrelerin kullanıldığını düşünmektedir. Ancak bu gübreler bakteriler tarafından faydaları alınış olduğu için çok fayda göstermez. Bu nedenle taze hayvan gübrelerin sıvı kısmı sepetör yardımı ile ayrıştırıldıktan sonra taze bir şekilde kullanılmaktadır.
" } ] }