{ "title": "Organik Solucan Gübresi", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Organik-Solucan-Gubresi-18357.JPG", "date": "20.01.2024 06:44:19", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Organik Solucan Gübresi, kompost uygulamalarının yaygın bir hale gelmesi ile biyolojik gübre çalışmalarına verilen önem hız kazanmıştır. Özellikle organik tarım uygulamalarında bu ürünler çok fazla kullanılmaktadır. Organik solucan gübresi, şehir atıklarının işlenmesi konusunda, oldukça ekonomik ve çevre dostu bir uygulamadır. Vermikompost ürünlerinden biri olan organik solucanlı gübre, fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan oldukça kıymetlidir. Solucanlar organik atıkları ve zararlı artıkları kısa bir süre içerisinde yüksek kalitede değerli bir ürüne dönüştürme özelliğine sahip canlılardır. Organik solucan gübresi, belirli özellikteki solucan türleri ile ortaya çıkan bir kompost türüdür. Solucanlar kompost içerisinde bulunan organik maddeleri sindirimlerine alarak organik gübre oluştururlar. Bu sindirim işlevi sırasında solucanlar, mikroorganizma ve besinleri eşsiz bir karışım haline getirerek, toprağı verim yaratacak ölçüde mükemmel bir şekilde düzenleme görevi yaparlar. Vermikompost olarak bilinen organik solucan gübresi, solucan dışkısı anlamına gelmektedir. Organik solucan gübresi insan ve çevre sağlığını koruyan aynı zamanda sürdürülebilir kaliteli tarımı destekleyen eşsiz bir bileşimdir.

Organik solucan gübresi nedir?

Organik solucan gübresi, yüksek gözenekli, havalandırması son derece iyi olan, su tutma kapasitesi, mikrobiyal aktivitesi ve tamponlama kapasitesi yüksek ekonomik fayda sağlayan, verimsiz arazileri verimli hale getiren ve organik atıkları değerlendirip faydalı hale getiren verimli bir üründür.

Organik solucan gübresi için kullanılan ve en iyi sonuç veren türler
Organik solucan gübresinde dikkat edilen en önemli durum, solucanın midesinden geçmemiş sindirilmemiş olan besinlerin elenerek ayrılmasıdır. Organik solucan gübresi küçük, büyük ve orta ölçekli üretim hacimlerinde yapılmaktadır. Büyük ölçekli solucan gübresi üreten işletmelerde gübreyi solucanın kendisi ve yumurtalarından ayıran otomatik makineler kullanılır. Organik solucan gübresi genelde çiçekçilik, fidecilik, seracılık ve organik tarım üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu gübrenin diğer organik gübrelerden ayrılmasının en büyük nedeni, mikrobiyal çeşit ve biyokütle hacmi açısından zengin olmasıdır. Mikroorganizma sayısının fazla olması, enzim ve hormon benzeri kimyasal maddelerin daha fazla olmasını sağlar. Böylece bitki besinlerden daha fazla fayda sağlar. Toprak solucanları dünya üzerinde o kadar fazla ki sessiz sedasız çalışma yapmaktadırlar. Solucanların sindirimleri, bakteri ve tüm zararlıları yok etme özelliğine sahiptir, sindirim atıkları ile ortamda bulunan tüm zararlıların yapısını bozarak diğer mikroorganizmalar tarafından daha kısa sürede ve daha çabuk tüketilmelerini sağlarlar.

Topraktaki mikroelement miktarı solucanlar sayesinde artmakta iken aynı zamanda aktivite ve çeşitliliği de büyük oranda artırırlar. Solucanlar toprağı kazmak sureti ile organik solucan gübresi oluşturduklarından dolayı aynı zamanda toprağı da işlemektedirler. Organik solucan gübresi bakteri, mantar ve aktinomiset bakımından da çok zengin bir içeriğe sahiptir. Solucan bağırsağı oldukça geniş yelpazede bir sindirim gücüne sahiptir. Bundan dolayı oluşan organik solucan gübresi, normal komposta göre çok daha fazla kıymetlidir.
" } ] }