{ "title": "Solucan Bakımı", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-Bakimi-48862.jpg", "date": "19.01.2024 22:22:13", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Solucan bakımı, toprağın bağırsakları olarak bilinen solucanlar, toprağı yumuşatarak ıslah ederler ve verimliliği artırırlar. Sessiz sedasız dünyayı yeniden şekillendiren solucanlar, ekolojik zincirin en önemli halkalarıdır. Vermikültür tabirinin insan hayatına girmesi ile solucanların çoğaltılabilmesi için solucan bakımı yapılmaya başlanmıştır. Toprak solucanlarının özelliklerine bakıldığında, dünya üzerinde 3.5 yıldan bu yana var oldukları bilinir. Fakat solucanların toprağa olan faydaları üzerinde ise son 50 yıldır kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır. Solucanlar genotip ve fenotip olarak kendilerini son derece iyi koruyan ve çok fazla değişim göstermeyen canlılardır. Solucan bakımı nasıl yapılır, sorusunun cevabı için yazımızı dikkatlice okumanız size fayda sağlayacaktır.

Solucan bakımı nasıl yapılmalıdır?

Solucanların en önemli özelliği, sindirim sistemlerinde sölom adı verilen bir sıvı bulundurmalarıdır. Solucanlar doğal ortamlarda, tarımsal alanlarda ve hayvan gübrelerinde koloni şeklinde yaşarlar. Ülkemiz solucan kültürü bakımından oldukça zengindir. Yapılan araştırmalarda solucanların düşük sıcaklıklara dayanabildiği tespit edilmiştir. Solucan bakımı konusunun en önemli kısmı olan beslenme özelliklerine bakıldığında ise solucanlar bir tam gün içerisinde kendi ağırlıkları kadar besin tüketen canlılardır. Solucanların renk ve büyüklükleri beslenme ve bakım şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Adaptasyon kabiliyetleri her ortam için oldukça iyidir. Genel olarak petrol çamurlarında, hidrokarbonlu topraklarda daha kolay yaşar, ürer ve çoğalırlar. Meyve posaları, sanayi atıkları, zeytin ve turunçgil atıkları en önemli beslenme kaynaklarıdır. Solucan bakımı için dikkat gerektiren en önemli noktalardan biri de alacakaranlık ortamları sevmelerinden dolayı ortamın karanlık olmasıdır.

Solucan bakımında ideal nem isteği %60-80 civarlarında olmalıdır. Uygun sıcaklık ise 18-25 derece olmalıdır. Solucanlar her türlü ısı şartlarına kolayca adapte olan canlılar olabilmelerine rağmen keskin geçişlerde uyum sıkıntısı yaşarlar. Yani çok soğuk bir havadan sıcak bir havaya geçiş ya da tam tersi sıcaktan soğuğa geçiş mutlaka kademeli olmalıdır.

Solucanlar için Ph derecesi 5.5 olan asidik ortamlar oldukça idealdir. Solucan bakımı konusunda özellikle yaz mevsimi meyve kabuk ve artıklarında ve %90 oranındaki nem koşullarında solucanlarda üreme ciddi şekilde artış göstermektedir.

Solucan bakımı, basit yığın yöntemi, kaplı yığın yöntemi, kutuda bakım yöntemi, doğrudan toprakta ya da kontrollü yataklarda yapılabilmektedir. Solucan bakımı ve solucan kültürü ekolojik yaşamın dengesi ve kalitesi bakımından giderek artış gösteren bir oranda yapılmaktadır.
" } ] }