{ "title": "Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-Gubresi-Nasil-Kullanilir-96824.jpg", "date": "18.01.2024 22:25:42", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Solucan gübresi nasıl kullanılır, tarımsal faaliyetler içerisinde toprağın gübrelenmesi için kullanılan gübreler içerisinde ilk sıralarda yer alır. Canlı solucanlardan elde edilen gübrenin dışkısının karıştığı toprağın kullanılması ile gübre elde edilmektedir. Yani solucanın atığının kullanılması sayesinde gerçekleşir. Gübre elde etmek için solucana verilen organik ve bitkisel besinlerin tüketilmesinin sonrasında hayvanın dışkılaması ile toprağın daha fazla zenginleşmesi sağlanır. Böylece birçok madde bakımından zengin toprak gübresi elde edilir. Organik olması sebebiyle diğer gübrelerden daha faydalıdır. Solucan gübresi nasıl kullanılır noktasında kişinin aklında bulunan soruların giderilmesi için öncelikle içeriğinin araştırılması önemlidir. Solucan gübresi %99 oranında Saftır. Bitkilerin sağlıklı şekilde büyümesi için kullanılmaları önemlidir. Toprak içerisinde solucanla dışkılama yaparken toprağın pH derecesinin yükselmesine fayda sağlar. Bu süreç içerisinde toprağa çinko, bakır, mangan, Kobalt, magnezyum, potasyum, potas, kalsiyum, fosfor, nitrojen gibi maddeler bırakır. Doğal zengin içerikli solucan gübresinin kolayca toprak tarafından emilmesini desteklenir. İçerisinde bulunan minerallerin diğer gübrelere göre daha kısa sürede suda çözünmesi bitkinin ihtiyaç duyduğu vitaminleri kolaylıkla almasını sağlar. Bu sebepten dolayı gübreleme işleme içerisinde kullanılması çok önemlidir. Yaklaşık olarak 50 yıldır faaliyette bulunan solucan gübresi kullanımı günümüzde yaygın şekilde gerçekleştirilmektedir. Solucan gübresi nasıl kullanılır süreci içerisinde çiftçinin gerekli bilgilendirilmesi yapılmaktadır. Bu süreç içerisinde toplayan uygun koşullarda havalandırılması önemlidir.

Solucan gübresi nasıl verilir uygulaması

Sebze yetiştirmede, öncelikli olarak uygun koşullarda toprağın havalandırılması için sürülmesi tavsiye edilir. Sonra toprağın içerisinde bulunan taş, ot gibi ayrılıkların temizlenmesi önemlidir. İçerisinde bulunan organik maddeler sebebiyle kesinlikle ot üretiminde bulunmaz. Toprak açısından son derece önemlidir. Toprağın üzerine dekara göre belirli miktarda serpilmesi yaparak gübreleme işlemi gerçekleştirilir. Bu süreç içerisinde tekrar bahçe veya tarım yapılacak alanın sürülmesi tavsiye edilir. Böylelikle toprak ile gübrenin karışması sağlanır. Böylece bitkilerin genel yapısının geliştirilmesi üzerinde inanılmaz etkisinden faydalanılır. Ayrıca toprakta bulunan örümcek yavruları veya zararlı oluşan böceklerin bitkilere zarar vermesini engeller, zararlı oluşumların ölmesine neden olur. Bu işlem ile toprağın havalanması salınırken, toprağın süzdürme gelişiminin üst düzeye çıkartılması sağlanır. Bununla birlikte suyu tutma miktarının en üst düzeye ulaştırılması gerçekleşir. Solucan gübresi nasıl kullanılır süreci içerisinde bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar toprağın zenginleştirilmesi için uygulama yapılır. İmkânı olanların topraksız direkt bitkiyi gübreye dikmesinin de inanılmaz faydası olduğu belirtilmektedir. Bu sebepten dolayı bitkilerin üstünden konulmasının da yapıldığı belirtilmektedir. Bitkinin dikileceği çukurun içerisine solucan gübresinin belirli bir miktar konularak üzerine bitkinin dikilmesi halinde de uygulama yapılabilir.

Evdeki bitki ve çiçekler için, Solucan gübresi vermikompost için uygundur. Evde bitki veya sebze yetiştiren kişiler için de uygundur. Kokusuz olması sebebiyle Kullanıma elverişlidir. Bitkinin ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerini içerisinde bulundurması sebebiyle köklerinin beslenerek büyümesine fayda sağlar. Saksının içerisinde bulunan toprağa karıştırılarak uygulama gerçekleştirilir.

Fidancılıkta gübre kullanımı, Dikilmiş olan fidanların etrafına atılarak toprağa karıştırılması gerekir. Bu süre zarfında toprağın bellenerek gübreyle karışması sağlanır. Ancak fidan dikme esnasında kullanımı yapılacaksa çukurun içerisine konularak toprakla karıştırılıp, ağacın köklerinin gübre içerisinde bulunan maddeleri kolayca alması sağlanır.
" } ] }