{ "title": "Solucan Gübresi Nasıl Üretilir", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-Gubresi-Nasil-Uretilir-92994.jpg", "date": "21.01.2024 15:15:55", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Solucan Gübresi Nasıl Üretilir, Gübre, toprakta yetiştirilen ürünlerin gelişip, büyümesi için önemli bir unsurdur. Daha kaliteli ve daha çok ürün alabilmek özellikle ticari tarımsal faaliyet gösterenler için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda birazda ticari hırs ile kimyasal gübre kullanılmaya başlamıştı. Toprağı kimyasal gübre ile kirleten insanoğlu onu temizlemek ve sağlıklı ürün elde etmek için girdiği arayışlar sonucu her şeyi ile organik olan solucan gübresini keşfetmiştir.

Solucan Gübresi Nasıl Üretilir: Üretimi artırmak için kullanılan kimyasal gübreler, zaman içerisinde toprağın organik yapıdan yoksullaşmasına ve sadece bitkinin tutunacağı bir konuma gelmiştir. Öyle ki gübre verilmeden ürün alınamaz hale gelmiştir. Toprağın zarar görmesinin dışında üretilen ürünlerde bu kimyasallar nedeni ile artık nerede ise tüketilemeyecek kadar zararlı hale gelmektedir. Bu olumsuz durumdan kurtulmanın en iyi yolu solucan gübresi ile toprağı yenilemektir. Her yönüyle doğal olan bu gübre hem yetiştirilen bitkilerin verimini artırıyor hem de üç yıl gibi sürede toprağa doğallığını kazandırmaktadır.

Solucan gübresini uzun yıllardır ABD ve Avrupa ülkelerinde üretilmekte ve tarımda kullanılmaktadır. Solucan gübresi üretimi tamamen doğal yöntemlerle üretilmektedir. Hatta birçok ülkede solucan gübresi üretimini, ülkemizde çöp tabir edilen ve geri dönüşümü olmayan atıkların geri dönüşümü makinesi olarak görmektedirler.

Gübre Üretimi İçin Gerekli Ortam: Solucanların bulunduğu ortam sıcaklığı 15-25 °C arasında olması solucanların üremesi ve gübre üretiminin aralıksız olması için gereklidir. Ortam sıcaklığı kesinlikle 28 °C'yi geçmemeli yeterli oranda hava sirkülasyonu mutlaka sağlanmalıdır. Ortam sıcaklığı 15 °C'nin de altına kesinlikle düşmemelidir. İdeal ortam sıcaklığı 21 °C'dir. Solucan sayısı m²'ye 9000 adet civarında olmalıdır. Ortamın nem oranı %80 civarında olmalıdır.

Solucanların Beslenmesi: Solucanlar, bitkisel kaynaklı tüm atıkları tüketebilmektedir. Bu nedenle solucanlara geri dönüşüm makinesi adı verilmiştir. Yemek artıklarından çay posasına kadar her türlü bitkisel atığı gübreye çevirmektedir. Hatta kireç oranı oldukça yüksek olan ufalanmış yumurta kabuğunu bile tüketmektedir. Atık derken metal, cam ve plastik atıklar dışındakiler kast edilmektedir. Solucanlar için özel hazırlanmış mamalarda vardır. Kompost adı verilen bu mamaların ana maddesi ahır gübresidir. Fermente işlemlerimden sonra solucanın tüketebileceği duruma gelmiş şekline mama denmektedir. Solucanlar, kalınlığı 10 cm biçiminde serilmiş yem katmanının arasında yaşar. Serilen yemi bitirince yüzeye çıkarlar. Altta kalan artık solucan gübresidir. Solucanlar yüzeye çıkınca yem yatağı serili kasa önceki kasanın üstüne konulur. Solucanlar kasanın altındaki deliklerden üst kasaya geçer.

Solucanların terk ettiği kasadaki kalan solucan humusu yani gübresidir. Kasada kalan solucan humusu ham haldedir. Yaklaşık bir ay kadar gübrenin nem kaybederek olgunlaşması beklenir ve toprağa katılacak hale gelir.
" } ] }