{ "title": "Solucan Gübresi Üretim Tesisi", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-Gubresi-Uretim-Tesisi-81237.jpg", "date": "21.01.2024 20:02:22", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Solucan gübresi üretim tesisi, çağımızda tarımsal faaliyetlerde kullanılan gübreleme çeşitleri içerisinde ilk sırada yer alır. Yaklaşık olarak 50 yılı aşkın süredir üretimi bulunan solucan gübresinin kullanılması ile ekolojik sisteme hiçbir zarar vermemesi sebebiyle tercih edilmesi açısından önemlidir. %100 solucanlardan elde edilen gübrenin içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmamaktadır. Toprak için solucan gübresi kullanımının yanı sıra üretiminin de birçok faydası bulunmaktadır. Solucan gübresi üretim tesisi özellikle üretimini yapan kişiye yüksek oranda kar bırakır. Gerekli şartların araştırılmasının ardından solucan tesisinin kurulması hem solucan pazarlama açısından hem de elde edilen gübrenin ticari amaçlı satılması ile yapılır. Girişimcinin parasının kat ve kat artmasına katkı sağlar. Bu sebepten dolayı iş imkânı arayan kişilerin elinde belirli miktar parası bulunuyor ise bu sektöre yönelmesi tavsiye edilir. Gerekli bilgi donanımı sayesinde bakımının kolay olması açısından tesisin kurulması desteklenmektedir.

Solucan gübresi üretim tesisi için gerekli koşullar

Solucan gübresi tesisi kurmak isteyen kişilerin tesisin kurulacağı alanın sıcaklığını doğru tercih etmesi gerekir. Solucanlar 15-20 derece altında gübre üretimini bırakırlar ve bekleme sürecine girerler. Bu sebepten dolayı üzeri sıcaklık olan alan seçilmelidir. Ayrıca tesisin kurulduğu alanın güneş ışığından korunması önemlidir. Güneş ışığına maruz kalınması gübre oluşumunun yapılmasını engelliler. Düşük maliyetli tesisin kurulması için kapalı betonarme yapıların tercih edilmesinin yanı sıra ısı yalıtımlı çadırlarda da üretiminin yapılması mümkündür. Solucan gübresi üretim tesisi için sert plastik kaplar veya sunta derin kaplara ihtiyaç vardır. 1 tonluk su tankı kullanılması solucan gübresinin üretilmesinde önemlidir. Solucan gübresi üretimi için kırmızı Kaliforniya solucanı kullanılır. Hızlı üreyip çoğalabilen ve gübre üretiminde fazla verim sağlayan kırmızı Kaliforniya solucanına uygun bakım yapılması ile üç ay içerisinde gübre alımı gerçekleşir.

Tankın içerisinde 10.000 Kaliforniya solucanı konulduktan sonra 3 ay içerisinde gerekli mama ile en az 900 kilo gübre elde edilir. Bu süreç içerisinde solucanlara yaprak çürüntüsü, kâğıt, talaş, çay posası, pancar yaprakları, meyve atıkları, yulaf samanı gibi kompostlar hazırlanır. Verilen kompost ile solucan su tankından yukarı doğru hareket ederek alt kısmında bıraktığı atıklar gübre oluşumunu sağlar.

Solucan kompost karışımı hazırlanırken çay posası kullanılması önemlidir. Uygun düzeyde çay posası, taze hayvan dışkısı, yumurta kabuğu talaş gibi maddeler kullanılarak kompost hazırlanır. Kompost ile solucan belirli aralıklarla su tankına yerleştirildikten sonra solucanlar atıkları tüketerek gübre için çalışırlar. Üç ay bakımın ardından su tankında bulunan solucanların temizlenmesi ile ayrıştırılması sağlanır. Gübrelerin ayrıştırılması esnasında yeni bir su tankının altında delikler açılarak içerisine mama konulması ile gübre üretimi yapılan tankın en üst kısmına konulur. Tankta bulunan delikler sebebiyle solucanlar hareket edilerek su tankına girerler. Bu süreç tamamlandığı zaman gübre üretimi yapılmış olan tankın içerisinde hiç solucan kalmaz. Gübre tankına konulan solucanların hızla çoğalması sebebiyle milyonlarca solucan üretilmiş olur. Solucan gübre üretim tesisi kurulması esnasında gübre üretimi ile solucan üretimi de yapılabilir. Gerekli bakımı ile gübre solucanın hızlı çoğalması yatırımcının daha fazla yatırım yapmasına neden olur. Bu durumda yeni kaplara ihtiyaç vardır. İstenilirse ellerinde bulunan solucanların satılması ile solucandan da kar ederler. Tankın içerisinde bulunan gübre belirli ağırlıkta paketleme yapılarak piyasaya sunulur.
" } ] }