{ "title": "Solucan Gübresi Yetiştiriciliği", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-Gubresi-Yetistiriciligi-27531.jpg", "date": "19.01.2024 04:03:04", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Solucan gübresi yetiştiriciliği, son zamanlarda tarımsal faaliyetler için kullanılan gübreleme sistemleri içerisinde ilk sıralarda yer alır. Özellikle içerisinde bulunan doğal bileşenler sayesinde diğer gübrelere oranla daha çok faydalıdır. Solucan gübresi yetiştiriciliği için uygun alanların tercih edilmesi önemlidir. Tesisin kurulması amacıyla gerekli araştırmanın yapılması gerekir. Bu sebepten dolayı yeni iş imkânı arayan kişilerin bu sektöre yönelmesi oldukça önemlidir.

Solucan gübresi yetiştiriciliği yapılması gerekenler

Solucan gübresi yetiştiriciliği için kap ve uygun şartlar, ışık görmeyen alanlara ihtiyaç vardır. Bu sebepten dolayı güneşe maruz kalmayacak bölümlerin ve alanlarının tercih edilmesi önemlidir. Kapalı betonarme yapıda alanlarda yetiştirilmesi sıcak ve soğuk durumlardan solucanların etkilenmemesi açısından önemlidir. İmkânı olmayan kişilerin izolasyon çadırı kullanması tavsiye edilir. Solucan gübresi yetiştiriciliği için uygun büyüklükte sert plastiklerin kullanılması tavsiye edilir. Bu sebepten su tankı kullanılması işlemin kolaylıkla yapılmasını sağlar. Yaklaşık olarak 1 tonluk su tankının içerisinde 10000 kadar Kaliforniya solucanı bırakılması ile gübre üretimi başlanılır. Bir yıl içerisinde gerekli bakım yapıldıktan sonra içerisinde konmuş olan solucanın 15 katına çıktığı belirtilmektedir. Bu sebepten dolayı tercih edilen kabın. Uygun büyüklükte olması önemlidir.

Kompost nasıl yapılır?

Yaklaşık olarak 100000 adet solucan bir ay içerisinde 1800 kilo mama tüketimi yapar. Bu süreç içerisinde 900 kilo humus toprağı üreterek gübre üretimi elde edilir. Yüz bin tane Kaliforniya solucanının yaklaşık olarak 1 ayı içerisinde 300 kiloya yakın solucan gübresi ürettiği görülür. Solucan gübresi üretim yapmak için kapalı kapların içerisine konulacak solucanların aralarına kompost katmanlar yerleştirilmesi ile işleme başlanır. İnce aralıklarla solucanların yerleştirilmesi sonrasında üzerine ağaç yaprakları, Kağıt, talaş, Yonca fıstık, çay posası, pancar yaprakları, sebze meyve atıkları, yulaf samanını, kocan gibi mamalardan kompost hazırlanır. Solucanların üst katmana doğru hareket etmesi sağlanır. Bu süreç içerisinde saydığımız bitkilerin kullanılması önemlidir. Kompost hazırlaması için toprağın hazırlanmasında sığır gübresi kullanılması, çay posası on derece önemlidir. Çay posası solucan gübresi üretiminde en zengin bitkisel atıklardan bir tanesidir. Bu sebepten dolayı çay posasının gerekli şekilde temin edilmesi önemlidir. Güneş görmeyen kapalı alanlarda biriktirilerek solucan gübresi yetiştiriciliğindetoprağın içerisinde karıştırılması solucanın kapta daha rahat hareket etmesini sağlar. Bu süreç içerisinde kabın içerisinde bulunan miktarının doğru düzeyde olması gerekir. Kapta bulunan kompostun nem miktarı yeterli değilse ara sıra belirli miktarlarda su verilerek ısıtılması gerekir. Kullanılan kompozit karışımı için kesinlikle toprak kullanılmaması önemlidir. Toprak kullanılması halinde sıradan solucan üretimide başlayacağı için elde edilen gübre istenilen düzeyde olmaz. Ayrıca yanmış Hayvan gübresi kullanılması da sakıncalıdır. Yanmış hayvana gübresi içerisinde milyonlarca bakteri bulunduğu için zararlıdır. Gerekli mama işlemi verildikten sonra solucanlar hareket ederek yukarı doğru çıktıktan sonra solucan havuzlu humus ile dolduğu zaman ayırma işlemi gerçekleştirilir.

Ayırma, işlemi için yapmak için humuslu toprağın içerisinde bulunan solucanların uygun işlemler içerisinde kaptan alınması sağlanarak solucan gübresi yetiştiriciliği sağlanır. Bir aylık bakımın ardından solucandan temizlenmiş olan humuslu kompostun gübre olduğu belirtilmektedir. Ayırma işlemi için humusun solucan kasasının en üst kısmına alttan delikli kasa yerleştirilmesi ve üzerine solucan maması bırakılması ile solucanların yukarı doğru hareket ederek, kasanın içerisine girmesi sağlanır.
" } ] }