{ "title": "Solucan Gübresi", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-Gubresi-71585.jpg", "date": "19.01.2024 04:27:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Solucan gübresi, besin artıklarının, sebze artıklarının solucanların sindirim sisteminden geçirilerek elde edilen tarım alanında kullanılan organik bir gübredir. Bu gübreye vermicompost, gübrenin üretim şekline de vermicomposting adı verilir. Solucan gübresi üretmek için açık alanlarda kasalarda, sıralı yığınlar şeklinde ya da kapalı yerlerde otomasyonla çalışan entegre tesisler kurulabilir. Üretim açık alandan yapılırsa sıralı yığınlar ya da yataklar tercih edilir. Yataklar tercih edilecekse derinlik 50-60 cm'ye kadar olmalı ve organik atıklarla hazırlanan kompost sık ve ince katmanlar şeklinde solucanlara verilmelidir. Üretimde sıralı yığınlar tercih edildiğinde ise beslenme düzenli, sık ve ince katmanlar şeklinde yapılmalıdır. Düzensiz beslenmede işlenmemiş organik atıkların kalmasına, altta ısıdan, nemden etkilenmiş solucanların hareket zorluğuna yol açabilir, solucanlarda kayıp yaşanabilir. Bu nedenle solucan gübresi üretiminde düzenli beslenme aşaması tavsiye edilen şekilde uygulanmalıdır.

Solucan gübresi üretimi nasıl yapılır?

Uygun şekilde solucan gübresi üretimi yapılırsa, oldukça başarılı sonuçlar alınır. Organik atıkları tüketen solucanlar yukarıya doğru hareket eder. Beslenme aynı düzende sürdürüldüğü zaman, alt katmanda da solucan humusu birikmeye başlar. Atıkların hepsi solucanlar tarafından işlendiği zaman yataklar ya da sıralı yığınlar solucan humusu ile dolar. Bu sayede solucanlarda diğer yığınlara ya da tabakalara geçer. Gerekli koşullar sağlanırsa, solucan humusu tarımda kullanılan solucan gübresi haline dönüşür. Eğer iklim koşulları sert olursa, açık alanlarda solucan gübresi üretimi yapılamaz. Bu nedenle daha ılıman yerler tercih edilmelidir. Kış geldiğinde yığınların ya da yatakların soğuktan korunması gerekir. Açık alanda solucanlar için nem ve ısı dengesi sağlanması zor olabilir. Bu açıdan üretimde daha çok kapalı alanların tercih edilmesi önerilir. Kapalı alanda solucan gübresi üretimi daha verimli ve kaliteli olur.

Solucan gübresi üretimi küçük ölçekli yapılacaksa, sandık gibi kapların kullanılması pratik olur. Büyük ölçekli tesislerde makine ile üretim yapılması, daha teknolojik şekilde solucan gübresi üretilmesi mümkündür. Ancak bu oldukça maliyetlidir. Büyük tesislerde makine kullanılmadığında iş gücüne daha fazla ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda gübre verimi de düşük olur. Ancak kompost için kullanılan atıklarda verimde oldukça önemlidir.

Solucan gübresi üretiminde kompost nasıl hazırlanır?

Üretimde solucanların beslenmesi için kullanılacak kompost hazırlığında, organik atıkların türlerine göre bazı işlemlerden geçirilmesi gerekir. Toplanan büyük baş hayvan gübresi için fermente işlemine geçilmelidir. Ancak taze gübre solucanlara zarar verecek kadar asidik olduğundan önce sıvı kısmın ayrıştırılması gerekir. Çünkü hayvan gübresinde asidik olan sıvı kısımdır. Bu aşamada yanmış hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Bu gübre toplandıktan sonra açıkta bırakılmış, yağmur, güneş ışığına maruz kalır. Organizmalar tarafından gübredeki besin maddeleri de tüketilir. Bu yüzden solucanların beslenmesi için uygun değildir. Kompost için seperasyon işleminden geçirilen ve fermente edilen hayvan gübresi kullanılmalıdır. Buna ilave edilen belli orandaki organik atıklarla solucanlar beslenir. Gübrenin içinde tercih edilen organik atıklar genellikle çay posası ve samandır. Hayvan gübresini sadece bunlarla karıştırarak solucanlara verebilirsiniz. Kompostu zenginleştirmek isterseniz içine endüstriyel ya da evsel atıklarda ilave edebilirsiniz. İnce ağaç talaşı, karton, kâğıt gibi atıklar bazı aşamalardan geçirilir ve kompostta kullanılabilir. Bahçede biçilen çimler, ağaç yaprakları, fıstık ve fındık kabukları, marul, sebze ve meyveler, lahana gibi atıklarda kompost içinde kullanılabilir. Solucan gübresi üretiminde kullanılan kompost kalite için önemlidir. Kompost içinde asidik yapıda olan narenciye gibi ürünlerde kullanılmamalıdır. Bunun dışında kümes hayvanlarının dışkısı da amonyak içerdiğinden kesinlikle kullanılmamalıdır.

Solucan gübresi nasıl kullanılır?

Solucan gübresi kullanımı bitkilerin gelişip yetişmesi için gereken tüm mineralleri karşılayabilir. Yapılan araştırmalar fide yetiştiriciliğinden, bitkilerin çimlenmesi, köklenmesi ve büyümesine kadar solucan gübresinin çok etkili olduğunu göstermiştir. Solucan gübresi kimyasal, organik ve hayvansal gübrelerle karşılaştıran uzmanlar bu gübrenin daha üstün olduğunu belirlemiştir. Solucan gübresi kullanılan bitkilerde gelişim diğerlerine oranla daha hızlı olmuştur. Tarımsal ve ticari bitkilerde %5 oranında bile solucan gübresi kullanıldığında verim oldukça arttırılabilir. Soğanlı bitkilerde bile bu gübreyle çiçeklenme daha hızlı olur. Ticari bitkilerde kullanılan solucan gübresi ile verim ortalama %30 seviyesinde arttırılabilir. Bu sayede sulamada bile %40 tasarruf yapılabilir. Çünkü solucan gübresi toprağın nemli kalmasına da yardımcı olur. Bu yüzden bitkilerin yetiştirilmesinde, umuyoruz ki solucan gübresi yakın zamanda daha fazla kullanılmaya başlanacaktır.
" } ] }