{ "title": "Solucan Türleri", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-Turleri-34351.jpg", "date": "19.01.2024 14:06:02", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Solucan türleri, genelde parazit şeklinde yaşamaktadırlar. Bu hayvanlar omurgasız hayvanlardır. Bunların bazı türleri görünmeyecek kadar küçüktürler. Bazı türleri ise 4 metreyi bulan uzunlukta olurlar ve uzunlamasına olan kasları sayesinde hareket edebilirler. Solucan türleri hem sperm hem de yumurta hücresinin üretirler. Bu solucan türlerinin yaşadığı ortamda ihtiyaçlarını karşılayacak özellikleri bünyelerinde barındırmaktadır. Dünyada yaklaşık olarak 9000 tane solucan türü bulunduğu söylenmektedir. Solucan türlerinin bir kısmı insan vücudunda bir kısmı toprakta bir kısmı hayvan vücutlarında bir kısmıda suda varlıklarını sürdürürler.

İnsan vücudunda bulunan solucan türleri

İnsan vücuduna birçok solucan türleri yerleşmektedir. Bunlar vücuda zarar vermektedir. Kişinin düzenli beslenmesini engellemekte ve kansızlık sorunu yaratmaktadır. İnsan vücudunda genel anlamda üç çeşit solucan yaşamaktadırlar. Bunlardan biri halkalı solucan öteki yuvarlak solucan bir de yassı solucan bulunur. Bu solucanların sağlam bir derileri vardır. Bu solucan türlerinin el, ayak, beyin ve göz gibi organları bulunmamaktadır.

Solucan türlerinden olan bu hayvanlar insan vücudu içinde birçok aşama kaydederek erişkin hale gelirler. Bu hayvanlar ankilostoima hastalığına neden olurlar kancalı kurt şeklindeki bu solucanlar ürettiği toprak ile deri bölgesini delerek vücudun içerisine yerleşirler ve vücut içinde toplardamar ve lenf damarları aracılığıyla akciğerlere gelirler. Akciğerlere gelen kurtçuklar kılcal damarlardan daha ileri gidemezler. Burada akciğerlerin dokusunu direk keseciklerine ulaşan solucanlar daha sonrasında sırasıyla mideye ve oradan da bağırsaklara geçmektedirler. Buraya yumurtalarını bırakırlar ve aynı zamanda bağırsak çeperlerine yapışan bu solucan türleri burada kan emerek yaşamlarını sürdürürler ve insanlar dışkılama sayesinde bunların bir kısmından kurtulurlar.

Toprakta bulunan solucan türleri ve çoğalma şekilleri

Solucan türleri yağmurlardan sonra ve özellikle yumuşak topraklarda daha sık görülen ve herhangi bir taş parçası altından karşımıza çıkan canlı varlıklardır. Solucanlar yaklaşık olarak 30 metre toprağın altında yaşarlar. Bunlar çok fazla yüzeye güneş ışığına çıkamazlar. Çünkü bu solucanlar ıslak ve nemli toprakları severler. Bu hayvanların bir diğer özelliği ise hem dişi hem de erkek organları bulunmasıdır. Bunlar birbirine yapışarak yumurtalarını birbirlerine iletirler ve üç gün sonra yumurtalar döllenirler yaklaşık olarak 1 ay sonra küçük solucanlar oluşur. Daha çok toprak içerisinde yaşayan solucanlar toprağın bağırsakları olarak nitelendirilmektedirler.

Solucan türleri toprak içerisinde yaşamlarını sürdüren bu hayvanların en önemli faydalarından biri de toprağa havalandırmalarıdır. Çünkü toprak solucanları sürekli gün içerisinde toprağı eşelemelerinden dolayı toprak altına suyun ve oksijenin ulaşmasını sağlamaktadırlar. Toprak altından tünel kazan solucanlar çiftçilerin doğal pulluklarıdır. Hatta Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya solucan türlerinin erozyon adı verilen doğa olayını engellediği öğrenilmiştir Her şey dahil bitki olsun hayvan olsun toprak olsun yaşamları sonlandırıldığında bunlar orijinal elementlere dönüşürler. Bu elementler toprağın verimli olması için için çok faydalıdır.
" } ] }