{ "title": "Solucan Üretimi", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-Uretimi-16188.jpg", "date": "21.01.2024 18:42:02", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Solucan Üretimi, vermikültür olarak bilinen solucan üretimi ülkemizde son 10 yıldan beri yapılmakta olan ve gelişmelere açık bir sektör halinde devam etmektedir. Solucan üretimi sayesinde atık maddeler faydalı hale dönüştürülerek bertaraf edilmektedir. Solucan üretiminde kullanılan 5 tür bulunmaktadır. Solucan üretimi için solucanların ortama adaptasyon sürecini kolay hale getirmek ve üremelerini sağlayabilmek amacı ile ilk etapta 1.5-2 kilogram civarında solucana ihtiyaç durulmaktadır. Solucanlar kendi doğal yaşam şartlarında toprağı sürüp, yumuşatıp ıslak ederek topraktaki verimliliği artıran faydalı canlılardır. Bundan dolayı solucan üretimi artık bilinçli olarak vermikültür tabiri ile literatürdeki halı yerini almıştır.

Solucan üretimi nasıl yapılır?

Solucanlar partikül büyüklüğü iyi ayarlanmış, karbon-nitrojen dengesi ve pH seviyesi uygun olan yaşam alanlarını çok severler. Bundan dolayı solucan üretimi için bu noktalara oldukça dikkat edilmesi gerekir. Solucan üretimi için nem, hava ve ısı koşullarına ayrıca dikkat edilmesi gerekir. Besin maddeleri de mutlaka solucanlara göre ayarlanmış olmalıdır. Yapılacak küçük bir yanlışlık üremeyi engeller. Solucanlar uygun ortamlarda son derece hızlı üreyen canlılardır.

Solucan üretimi için en uygun besleme şekli gıdaların günlük olarak üst kısımdan verilmesidir. Solucan yataklarının karıştırılması alt üst edilmesi ekolojik dengelerinin bozulmasına neden olmaktadır. Solucanların en faydalı özelliği epidermislerin de ve sindirim sistemlerinde sölom sıvısının bulunmasıdır. Bu sıvı sayesinde atık maddeleri faydalı hale dönüştürmektedirler. Bu bakımdan solucan üretimi, konusuna verilen önem giderek artmaktadır.

Solucan üretimi işine ilk başlarken, uygun miktarda solucan alınması gerekir. 1 metrekarelik bir alan baz alındığında bu alan için gerekli olan solucan miktarı, 8500-9500 arasındadır. 2.5-3 ay gibi kısa bir süreç içerisinde solucanlar üreme ile çoğalıp 2 katına kadar ulaşabilmektedir. Bu çoğalma işleminden sonra solucanların yarısı başka bir solucan yatağına alınmalıdır.

Solucan üretimi ve solucanların sağlıklı yaşayabilmeleri için, mama adı verilen uygun yiyecekler ile beslenmeleri gerekmektedir. Solucan üretimi için uygun yiyecek grubu, başta muz kabuğu olmak üzere diğer meyve kabuklarıdır. Solucanlara verilememesi gereken meyve kabukları ise turunçgillere ait kabuklardır. Domates, salatalık, biber, kabak ve patlıcan kabukları da severek yedikleri yiyeceklerdir. Bunun dışında ise marul, maydanoz, asma yaprağı, havuç posası ve bir miktar toprak diğer besin ögeleridir. Tuz, patates, un muhteviyatı içeren besinler, soğan ve sarımsak kabukları, et ve süt ürünleri ve yağ kaçınılması ve verilmemesi gereken yiyeceklerdir. Solucan üretiminde solucanlara gereğinden fazla besin verdiğinizde ortam asidik hale dönüşür ve kayıplar yaşamanıza neden olur. Beslenme çok küçük parçalar halinde ve hatta mümkünse birkaç gün üst üste aynı besinleri verecek şekilde ayarlanmış olmalıdır. Solucan üretimi sırasında solucanlar bulundukları ortamdan sürekli olarak yukarı doğru çıkma eğilimi gösterdiklerinde beslenme konusunda bir yerlerde yanlışlık yaptığınız anlamına gelmektedir.

Solucanlar en fazla kendi ağırlıkları kadar beslenebilirler. Bundan dolayı besin maddelerini fazla tutmak ortamı asidik hale getirmekten ve kokudan başka bir işe yaramaz. Solucan üretiminde ortamın nem miktarı %80-90 civarı uygun ısı miktarı ise 18-25 derece arası olmalıdır ve havalandırma ihmal edilmemelidir.
" } ] }