{ "title": "Solucan Yemi", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-Yemi-58867.jpg", "date": "20.01.2024 16:12:35", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "
Solucan yemi, solucan gübresi üretiminde solucanların beslenmesi için kullanılan bir karışımdır ve kompost ya da solucan maması adı da verilmektedir. Tamamen doğa dostu olan solucan gübresi, üretim tesislerinde üretilirken solucanların beslenmesinde kullanılan solucan yemi özel bir karışımdan oluşmaktadır. Bu karışım bitkisel atıklar ve yanmamış, diğer bir tanımla taze sığır gübresinden oluşur. Kapalı üretim tesislerindeki doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacakları şekilde yerleştirilen üretim havuzlarına bırakılan solucanların, gübre üretebilmeleri için özel olarak, özel şartlarda hazırlanmış solucan yemi ile beslenmeleri gerekir.

Solucan Yemi Oluşturmak İçin Kullanılan Materyaller

Solucan yemi oluşturmak için; meyve, sebze atıkları, kabukları, arpa, buğday, yulaf samanı gibi bitkisel atıklar, çay posası, yumurta, öğütülmüş çerez kabukları, biçilmiş çimler ve dökülmüş ağaç yaprakları, ince talaş, nemlendirilmiş ve ince ince kıyılmış kâğıt ve kartonlar gibi organik atıklar ve halk arasında yanmamış gübre olarak bilinen taze sığır gübresi kullanılır.

Kavun karpuz gibi aşırı sulu bitkisel atıklar kullanılırken bunların fazla suları sıkılarak solucanların telef olması önlenmelidir. Ayrıca narenciye gibi asidik yapıda olan sebze, meyve atıklarının da kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.

Bir diğer önemli ayrıntı kullanılan bitkisel atıkların kesinlikle tuz ve asit barındırmaması gerektiğidir.

Solucan yemi karışımında kullanılan gübrenin özellikle taze sığır gübresi olması gerekir. Bunun sebebi yanmış gübre, uzun süre açık havada, güneş ve yağmur altında kaldığından içinde toprak solucanları, böcekler ve milyonlarca mikroorganizmanın yaşıyor olmasıdır. Yanmış gübre içinde barındırdığı bu canlılar tarafından besin maddesi olarak kullanılmış ve solucan gübresi üretiminde kullanılan solucanları besleme özelliğini yitirmiştir.

Bununla beraber taze sığır gübresi asidik yapısı nedeniyle solucanlara zarar verebileceğinden üreticilerin seperatör yardımıyla gübre içindeki sıvı kısmı gübreden ayrıştırmaları gerekmektedir. Sıvı kısmı ayrıştırılmış taze sığır gübresi artık solucan yemi yapımında kullanılmak üzere uygun bir materyal haline gelmiştir.

Solucan yemihazırlama
" } ] }