{ "title": "Solucan Yetiştiriciliği", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-Yetistiriciligi-84593.jpg", "date": "20.01.2024 23:01:14", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Solucan yetiştiriciliği, yaklaşık olarak 50 yıldır üretiminde bulunan solucan gübresinin hızla büyüyen iş alanına sahip olduğu belirtilmektedir. Tesisi kurmak isteyen kişilerin uygun araştırma yapması gerekir. Solucan üretimi için gerekli koşulların sağlanması açısından uygun malzemelerin seçilmesi ile işleme başlanır. Güneş ışığına maruz kalınmayacak bölgelerde ve alanlarda yetiştirilmesi önemlidir. Üretim yapılması için sert plastik kaplara ihtiyacı vardır. Bu sebepten dolayı su tankı oldukça önemlidir. Su tankının içerisine bırakılan solucanların üretimini desteklemek için gerekli bakım yapılarak solucanın humus üretimi yapması sağlanır. Bu süreç içerisinde solucanlara ağaç yaprakları, buğday, Kâğıt, Yonca, ay çekirdeği, çay posası, pancar yaprakları, yumurta kabukları, Mısır sapı, kocan yaprakları, Ceviz Kabuğu gibi maddeler verilerek solucanın gübre üretiminde zengin mineralli humus yapması desteklenir.

Solucan yetiştiriciliği işlemleri

Kaplarda veya kapalı alanlarda sistemlerinin kurulması ile yataklarının oluşturulması gerekir. Solucan yatakların tercih edilmesi sürecinde yatağın derinliğinin 60 santim civarında olması önemlidir. Bu süreç içerisinde hazırlanan kompost karışımın içerisinde aralıklarla solucanlar yerleştirilerek sıralı yığınlar halinde solucan yerleştirilmesi gerekir. Bu süreç içerisinde solucan yetiştiriciliği yapılırken, gübre elde edilmesi sağlanır. İnce katmanlar halinde solucanların kabın içerisine yerleştirilmesi önemlidir. Solucan yetiştiriciliği içerisinde solucanın organik atıkları tüketmesi halinde yukarıya doğru hareket etmesi sayesinde solucan humusu oluşur. Solucan tarafından bütün atıklar işlendikten sonra yatakta bulunan solucan humusu dolu olan kabın diğer yığınlara geçmesini sağlayarak solucan gübresi elde edilir. Açık alanda ve ılıman iklime sahip olan bölgelerde üretiminin yapılması süresinde bakımına dikkat edilmesi gerekir. Solucan yetiştiriciliği yapılması için humustan ayırma işlemi uygulanır. Başka bir kasanın dibine saman yayınlarının konulması ile kâğıttan yatak hazırlandıktan sonra bir miktar kompost ile karışım hazırlanarak solucanlar içerisinde konulur. Düzenli olarak azar azar verilen maddelerle solucanın beslenmesi sağlanırken bu süreç içerisinde solucanın taze besinlere ulaşmak için hareket etmesi sayesinde humus birikimi arttırılır. Yeme ulaşmak için altta bulunan solucanlar yukarı doğru hareket eder. Yapılan yetiştirme işlemi içerisinde kasada bulunan solucanların işlemini tamamlanması halinde solucanlar yaprak yığınları dolu kabın içerisine alınarak humus'tan ayrılır. Bu süreç içerisinde solucanların çoğaldığı gözlenir. Bu süreç içerisinde toprakta bulunan nem miktarının doğru düzeyde ayarlanması önemlidir. Bu sebepten dolayı solucan gübresi yetiştirilen kaban at tarafından küçük delikler açılması gerekir. Böylece solucanın hava alarak nem miktarını korunması sağlanır.

Solucan yetiştiriciliği içerisinde kapta bulunan solucanlar çoğaldıkça yukarı doğru hareket ettikleri için altta humuslu toprağın kalması sebebiyle diğer kabağı alınması için uygun şartlar altında başka kapı alınması halinde hem gübre hem de solucan yetiştiriciliği gerçekleşir. Değiştirme işleminde solucan miktarı arttığı için daha fazla kabaya ihtiyaç duyulur. Böylece humuslu toprak elde edilmesiyle gübre yapımı da gerçekleşir. Bu süre içerisinde solucanlar oldukça fazla olduğu için satılması ile hem kar elde edilir. Hemde fazla solucanların üreticinin elinden çıkartılması sağlanır.
" } ] }