{ "title": "Solucan", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Solucan-64231.jpg", "date": "20.01.2024 12:25:01", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Solucan, Hayvanlar aleminin omurgasız hayvanlar grubunda yer almaktadır. İç deri, orta deri ve dış deri olmak üzere üç katmandan oluşan bir yapısı vardır. Yüzlerce çeşidi olmasına karşın üç ana grup altında incelenmektedir. Gruplara ayrılmasının nedeni her grubun farklı özelliklere sahip olasıdır.

Yuvarlar solucan
Yassı solucan
Halkalı solucan
  • Hayvanlar aleminde rastlanması olağan olan rejenerasyonla çoğalırlar.
  • En sık rastlanan solucan grubudur.
  • Toprakta en sık görülen türdür hatta toprak solucanı da bu gruba girer.
  • Vücutları bölmelidir.
  • Bulunduğu toprak üzerinde yetişen bitkilere zarar verebildiği gibi, toprağı havalandırıp gübrelediği için fayda da sağlamaktadır.
  • Parazit yaşamayan bir solucan türüdür.
Solucan, solucan yetiştiriciliği adı altında ticari amaçla da kullanılabilen bir hayvandır. Bu amaçla yetiştirme kapları, özel gübre ve besinleri, özel ısıtıcıları bulunmaktadır. Böylelikle istenilen sonuç daha verimli ve daha kısa sürede gerçekleşir.

Sağlık açısından da insan yaşantısında yeri olan solucanlar, bağırsaklar başta olmak üzere birçok sisteme etki ederek sağlık şemasının işleyişini bozabilmektedir. Özellikle çocukların bağırsaklarında rastlanan bu duruma genellikle, tenya adıyla da bilinen yassı solucan sebep olmaktadır. Farklı organları da etkisi altına alıp organizmaya zarar vermeden önüne geçilmezse kötü sonuçlar doğurabilir.

Bir hobi olarak yapılan balıkçılıkta yem olarak da kullanılabilen solucanlar, şimdilerde yerini suni balık yemlerine bırakmışlardır.

Bu ve bunlar gibi birçok alanda karşımıza çıkabilen solucanlar, ekolojik dengedeki yeri açısından ebat önem arz etmeksizin doğada yer almak durumundadırlar.
" } ] }