{ "title": "Toprak Solucanı Nasıl Ürer", "image": "https://www.solucanlar.gen.tr/images/Toprak-Solucani-Nasil-Urer-58856.jpg", "date": "20.01.2024 03:18:45", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Toprak Solucanı Nasıl Ürer, Solucanlar kırsal alanlarda sıkça rastladığımız sürüngenlerdir. Gözleri yoktur, ancak çok hassas derileri sayesinde yaşarlar. Yağmurlu havalar sonrasında toprakta sıklıkla karşılaşırız. Yaklaşık 10-30 cm arası değişen uzunlukları vardır tabi ki bütün canlılarda olduğu gibi solucanlarda doğar, büyür, ürer ve ölürler.

Toprak solucanı nasıl ürer?
Toprak solucanı nasıl ürer? Çiftleşme toprakta ki tünellerde olur. Karanlık ortamlarda başka solucanlarla çiftleşmek için kimyasal bir madde salgılarlar. Çiftleşme sırasında salgıladıkları bu mukus sayesinde birbirlerine tutunup sperm transferi yaparlar.

Solucanlar birbirlerine zıt yönde olacak şekilde bir araya gelirler salgıladıkları mukus sayesinde birbirlerine tutunup vücutlarını ileri geri hareket ettirerek sperm transferi yaparlar sperm torbalarını doldururlar. Böylece her iki solucanda sperm aktarımı yapmış olur. Çiftleşme sonrasında clitellum, solucanın yumurtası ve eşinin spermlerinin bulunduğu kokonların sertleşmesi için bir madde salgılarlar. Kokon; solucanlarda clitellum tarafından meydana gelen ve döllenmiş yumurtayı saran yumurta kesesidir.

Kokonların Özellikleri Nelerdir?
Çiftleşme bitiminde solucanlar birbirinden ayrılır, clitellum solucanın etrafında halka oluşturmak için kokon denen maddeyi salgılamaya başlar. Döllenme bu kokon içinde gerçekleşir. Clitellum, pembe renklidir zaman ilerledikçe kırmızı rengi alır. Bir süre sonra solucanların etrafındaki halka şekli ortadan kalmaya başlar, bu durum gerçekleştiğinde solucan kendi yumurtasını ve diğer solucanın spermini daha önce oluşturduğu kokonların içine enjekte eder. Her kokon içinde 3-15 adet yumurta yer alır. Kapsüler limon şeklini alırlar. Bu şekillenmeden 3 hafta sonra solucanlar çıkış yollarını yiyerek beslenmeye başlarlar. Kokon içindeki yumurtaların çoğu döllense bile genellikle bir solucan çıkar. Çünkü gelişen solucan diğerlerini besin olarak kullanır. Yeni oluşan solucan kokondan yumurtadan çıkma yöntemiyle çıkar. Meydana gelen bebek solucanlar bazı farklar dışında erişkin olanlarla aynıdırlar.

" } ] }