Mide Solucanı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Mide Solucanı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Solucanı

Mide solucanı, insanlarda genellikle basit bir rahatsızlık olarak ortaya çıksa da ciddi belirtiler ve zararlar ile kendini gösterebilir. Bir diğer adıyla bağırsak parazitleri olarak da bilinir. Mide solucanları hem mide hem de bağırsaklarda bulunabilir. Ancak mide, asidik yapısı ve sindirim işlevi nedeniyle bu solucanların çoğunlukla bağırsaklarda yaşamalarına sebep olur. Mide solucanları beyaz solucanlara benzer. İnsan vücudunda konakladıkları ana yerler ince ve kalın bağırsaklardır, ancak mide solucanı olarak da adlandırılabilirler. Bu solucanlar yumurtlayarak çoğaldıkları için hızla yayılabilirler. Gerekli tedavi yapılmadığı sürece kendiliğinden ortadan kalkmaları zordur. Mide solucanları genellikle uzun boylu değildir, fakat yıllarca müdahale edilmediğinde büyüyebilirler. Bazı durumlarda birkaç metreye kadar uzayabilirler.

Mide Solucanı Nasıl Bulaşır?

Mide solucanları genellikle işlenmemiş et ürünlerinin tam olarak pişirilmemesi ve hijyen eksikliği bulunan ortamlarda yetiştirilmesiyle bulaşabilir. Genel olarak bakıldığında, hijyen eksikliği en büyük nedenlerden biridir. Günümüzde etli çiğ köfte satışının ülkemizde yasal olmamasının nedeni de aslında gerekli hijyenin sağlanamamasıdır. Mide solucanı, ayrıca temizlenmemiş sebzelerden de bulaşabilir. Bu nedenle aldığınız sebzeleri temiz bir şekilde yıkayarak tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Mide solucanı yumurtlayarak üreyen bir canlıdır. Bu nedenle, bir kişide bulunan bu rahatsızlık sebebiyle o kişinin kullandığı kişisel eşyalarında ve yatağında yüksek sayıda yumurta olabilir. Yumurtalar gözle görülmeyebilir. Bu yumurtaların ağızdan ve burundan vücuda girmesi durumunda sorunlar ortaya çıkabilir.

Mide Solucanı Belirtileri Nelerdir?

  • Mide solucanı bulaşmış insanlarda, mide içerisindeki solucan sayısı arttıkça şiddetli karın ağrıları ortaya çıkar. Özellikle yemekten sonra veya yatarken bu ağrılar artabilir. Karın ağrısı, bazen bağırsaklardan dolayı, bazen de mideden dolayı sorunlara neden olabilir.
  • Bu durumun bir diğer büyük belirtisi makat bölgesinde günün büyük kısmında şiddetli kaşıntıların oluşmasıdır. Bu kaşıntılar gece vakitlerinde daha şiddetli olabilir.
  • Kişide sürekli bir halsizlik ve yorgunluk durumu söz konusu olur. Özellikle yetişkinlerde bu belirti açıktır.
  • Çocuklarda geceleri diş gıcırdatma ve yatakta ağızdan salya akması durumu da mide solucanının varlığının göstergesi olabilir.
  • Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda hafif mide bulantıları da ortaya çıkabilir. Bu durum belli bir süre sonra kişinin rahatsız olmasına neden olabilir.

Mide Solucanı Nasıl Tedavi Edilir?

Mide solucanı için birçok zaman bitkisel tedaviler kullanılır. Ancak doktorlar daha çok tıbbi yöntemleri önerdiği için günümüzde en çok tıbbi tedaviler kullanılmaktadır. İki dozluk bir şurup ile mide solucanı kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırılabilir. İlk doz alındıktan sonra ikinci doz 15 gün sonra kullanılmalıdır. Bu şekilde yüksek ihtimalle sorun düzelir. Sorunun düzelmemesi durumunda hastalar genellikle bitkisel yolları tercih eder. Bunun için bol bol çiğ kabak çekirdeği tüketilebilir. Bu çekirdek her gün düzenli olarak bir avuç tüketime uygundur. Buna rağmen mide solucanı vücuttan atılamazsa ameliyat gerekli olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Solucan Suyu Kullanımı

Solucan Suyu Kullanımı

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yuvarlak Solucanlar Özellikleri

Yuvarlak Solucanlar Özellikleri

Solucan Gübresi Kullanımı

Solucan Gübresi Kullanımı

Kaliforniya Solucanı Gübresi Faydaları Nelerdir?

Kaliforniya Solucanı Gübresi Faydaları Nelerdir?

Çiçek Toprağında Solucan Faydaları Nelerdir?

Çiçek Toprağında Solucan Faydaları Nelerdir?

Solucan Kompostu Nasıl Hazırlanır?

Solucan Kompostu Nasıl Hazırlanır?

Güncel

Kırmızı Solucan Ne Yer?

Kırmızı Solucan Ne Yer?

Güncel

Kaliforniya Solucanı Ne İşe Yarar?

Kaliforniya Solucanı Ne İşe Yarar?

Güncel

Toprak Solucanı Özellikleri

Toprak Solucanı Özellikleri