Solucan Maması
Solucan maması, solucanlarında sağlıklı şekilde yaşamaları ve solucan gübresi üretebilmeleri için, ideal mutfak atıklarından oluşan solucan maması tüketmeleri gerekir. Solucanlar dişlere sahip olmayan canlılar olduğundan dolayı, besin maddelerini oldukça minik parçalar halinde enzim ve aminoasitleri ile parçalayarak, sindirim sistemlerinden geçirirler ve sölom sıvısı ile gübre oluştururlar.
Solucanlar solucan yatağının üzerine çıkmak için uğraşmıyorsa ve bulundukları ortam hiç karıştırılmadan rahatsızlık verilmez ise solucan maması daha fazla işe yaramaktadır.
Solucan maması nedir, özellikleri nasıl olmalıdır?
Solucanlar sölom sıvısının etkisiyle bağışıklık sitemleri en güçlü olan canlılardandır. Ayrıca solucanların sindirim sistemlerinde azot fikse eden bakteriler ve çeşitli hormon ve enzimler bulunur. Solucanlar bu maddeler sayesinde tüketmiş oldukları solucan mamasını bu enzimler ile aktive ederek solucan gübresi oluştururlar.
Solucan maması solucanların sindirim sistemlerinden geçerken enzim ve bağırsak faaliyetleri sonrasında ortaya çıkan dışkı, yoğun bitki besin elementleri içerecek şekildedir. Solucan maması solucanlar tarafından tekrar tekrar yenmek sureti ile tüketilir. Böylece aynı mamanın uzun süreli tüketimi sayesinde solucan gübresinin de kalitesi artar. Solucanlar kendi ağırlıkları kadar solucan maması tüketirler. Solucan maması solucanlara her gün az miktarlarda verilmelidir.
Solucan maması çeşitleri nelerdir?- Renk içermeyen mukavva, karton ve renksiz gazete kırpıkları
- Rondodon çekilmiş ince yumurta kabuğu
- Minik parçalar halinde ufalanmış Hindistan cevizi kabuğu
- Çok az miktarlarda toz şeker
- İyi kurutulmuş halde çim
- Çay posası ve kahve posası
- İğne içermeyen yapraklar
- Maydanoz, nane, kekik
- Meyve kabuklarından özellikle muz kabuğu
- Barbunya, bezelye, fasulye kabukları
- Domates, biber, salatalık ve patlıcan kabukları
- Kabak kabuğu
- Asmanın yaprağı, marul ya da kıvırcık marul
- Lahana ve asma yaprakları
- Özellikle elma, şeftali ve armut kabukları
Solucan maması olarak asla verilmemesi gerekenler ise soğan, sarımsak, portakal, limon ve mandalina kabukları, kavun ve karpuz kabukları, renkli kâğıt ya da gazeteler, patates başta olmak üzere un ve nişasta içeren gıdalar, taze çim, yağ, et ve sütten oluşan ürün artıkları ve baharat ya da tuz içeren gıdalardan kaçınılmalıdır.
19.01.2024 05:16:56
Solucan Maması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|